Olej z nasion konopi zimno tłoczony – właściwości lecznicze.

Top Image Bottom Image

olej z nasion konopi zimno tłoczony

Olej z nasion konopi zimno tłoczony – właściwości.

Tłoczony na zimno olej z nasion konopi siewnych, jest polecany do celów spożywczych, ale i bardzo chętnie do celów terapeutycznych. Ma on łagodny, delikatnie orzechowy smak i charakteryzuje go wysoka zawartość składników mineralnych, nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), fitosteroli, fosfolipidów a dodatkowo witamin z grupy B, witamina A, witamina E i Witamina K. Należy wiedzieć, że ten olej nie zawiera THC, a więc nie ma właściwości psychoaktywnych.

Olej z konopni zimno tłoczony ma przede wszystkim działanie mocno odżywiające, a dodatkowo pomaga nam w sprawnym  usuwaniu toksyn. Działa antybakteryjnie, przeciwdziała stanom zapalnym w organizmie, oraz jest pomocny w usprawnianiu naszego układu odpornościowego. Dodatkowo wspiera pracę naszego mózgu, nerek i wątroby. Chroni nas przed powstaniem choroby nowotworowej, reguluje gospodarkę hormonalną, wspiera układ krwionośny, łagodzi bóle reumatyczne i wykazuje działanie lekko moczopędne. Co więcej, jest zalecany osobom zmagającym się  z wieloma dolegliwościami i chorobami. Pomaga m.in. w depresji, w stanach uzależnienia od alkoholu czy narkotyków, w nadciśnieniu tętniczym, w chorobach o podłożu autoimmunologicznym, ale i chorym na Alzheimera.

Należy pamiętać, że olej konopny zimno tłoczony nie nadaje się do smażenia. Należy go spożywać wyłącznie na zimno, bo tylko wtedy zachowuje swoje cenne właściwości. Dlatego po otwarciu należy go przechowywać w lodówce. Idealnie smakuje w połączeniu z kaszami, warzywami, idealny jako dip czy sos do sałatek.

Jak już wcześniej napisaliśmy, można go stosować do celów terapeutycznych i kosmetycznych. W kosmetyce znajduje zastosowanie ze względu na właściwości nawilżające i regenerujące. Można go stosować ze świetnym efektem, zarówno na skórę, włosy i paznokcie. Olej konopny świetnie się sprawdza w różnych trudnych, i dokuczliwych schorzeniach skóry, m.in. przy AZS (atopowym zapaleniu skóry), łuszczycowym zapaleniu skóry, oraz przy wszelkich egzemach. Istotne jest to, że ma działanie przyśpieszające gojenie się wszelkich zmian występujących na skórze. Przez jego delikatność jest bardzo polecany dla alergików.

Nasze Certyfikowane Olejki CBD Znajdziesz Na Naszej Stronie

Www.Zbadajziolo.Pl 

Leave your reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany.